Mensen, muziek en ‘Het Boeck der Natuere’

Nieuwendammerkerk
Brede Kerkepad 6-8

Avondprogramma

19.00-21.00 uur: Ga in de gesprek met een onbekende uit Noord, met een katholiek, een moslim, een ongelovige of iemand die bijvoorbeeld graag zingt en schildert.
21 uur: Het Nieuwendammerkerkkoor o.l.v. Koos Lith zingt verschillende versies van het Onze Vader, van o.a. Liszt, Strawinsky, Stockmeier.
21.30 uur: solotheatervoorstelling ‘Alejandro en José’ van Nellie Markus over haar werk met kinderen in Mexico.

Ook kunt u ‘s avonds een tentoonstelling met prenten uit de 17e eeuw bekijken. De prenten zijn uitgeleend door het Bijbels Museum en vormen samen ‘Het Boeck der Natuere’. Nederlandse geleerden in de 17de eeuw beschouwden de natuur als een tweede openbaring van God, naast de Bijbel. Predikanten, humanisten, wetenschappers en burgers bestudeerden natuurlijke verschijnselen in samenhang met de tekst van de Bijbel. De kleinste insecten, dieren en planten, en ook kometen, sterren en wonderbaarlijke natuurverschijnselen: allemaal droegen ze de sporen van God als almachtig Architect, Schepper en Kunstenaar. De Zwitserse natuurhistoricus Johann Jakob Scheuchzer (1672-1733) probeerde bovennatuurlijke gebeurtenissen in de Bijbel te verklaren met behulp van de wetten van de natuur. Scheuchzer gaf een boek uit met prachtige prenten die zijn theorieën ondersteunden.