Welke kerken doen mee?

Meer dan twintig kerken zijn open op 20 juni. Veel daarvan zijn heel bijzondere gebouwen. Allemaal worden ze intensief gebruikt, iedere week. Kom op bezoek, verbaas je over de schoonheid, hoor hun verhaal, en geniet van alles wat er geboden wordt.

De Rode Hoed

Ook de grootste en oudste bewaard gebleven schuilkerk van Nederland doet mee, op eigen wijze. Tot 1629 was hier een hoedenmakerij gevestigd. De hoedenmakerij werd afgebroken en in 1630 werd er de schuilkerk Vrijburg gebouwd, die tot 1957 dienst deed als Remonstrantse kerk. Nog altijd wordt dit gebouw regelmatig gebruikt voor kerkdiensten, maar ook voor vele andere culturele programma’s.

Tijdens de Kerkennacht wordt hier een spannend programma neergezet:

Nacht van de Theologie

The Tabernacle

Deze “kerk” is eigenlijk niet meer dan een flinke huiskamer,  maar deze mensen doen wel precies waar het bij een kerk om gaat. En wel voortdurend,”day and night”:

“The Tabernacle of the Nations is a house of prayer in the heart of Amsterdam’s Red Light District. The purpose of the Tabernacle is to create a dwelling place where the Lord is adored and worshipped day and night. They believe that God’s presence will bring a shift in the spiritual atmosphere of the Red Light district.”

Be ye still and know that I am God…

Nassaukerk

De Nassaukerk in Amsterdam West is een open, levendige, hartelijke en op de buurt gerichte geloofsgemeenschap waar ieder welkom is. Regelmatig zijn er prachtige exposities en levende klassieke muziek, maar ze houden ook van flinke feestjes, binnen en buiten de kerk. Voor de Nassaukerk duurt Kerkennacht namelijk het hele weekend…

Midzomerfestival Binnenstebuiten

Heilig Vuur West

In Stadsdeel West brandt Heilig Vuur. Een nieuw kerk die enkele jaren terug begonnen is op het WG-terrein. Het bruist er altijd van de activiteiten. En je kan er goed eten na de – tamelijk alternatieve- kerkdienst!

Buurt-BBQ, expositie, kaarsjes

Bij Simon de Looier

Dit kleine pittoreske kerkje aan de Looiersgracht heeft een bijzondere naam. Hij verwijst naar een bijbelverhaal waarin de apostel Petrus leert dat het goede nieuws van Jezus Christus bedoeld is voor alle mensen van alle volken. De bijbel speelt dan ook duidelijk een hoofdrol bij de mensen van ‘Simon de Looier’.

Open deuren in de Jordaan

Oranjekerk

Deze Protestantse kerk in de Pijp interpreteert het begrip ‘nacht’ een beetje ruim en doet een mooi middagprogramma in de kerk en in de buitenlucht voor jong en ouder.

Kerken-middag in de Oranjekerk

Keizersgrachtkerk

Deze Protestantse kerk,  ofwel de Kathedraal van Abraham de Geweldige (Abraham Kuyper) doet ook mee. Hier klopt een warm hart voor vluchtelingen, maar ook als u wél onderdak en verblijfspapieren hebt, bent u hier welkom.

Ontmoeting aan de Keizersgracht

Onze Lieve Vrouwekerk

Dit sfeervolle en kleurrijke neogotische kerkgebouw aan de Keizersgracht vlakbij de Westermarkt wordt gebruikt door drie verschillende gemeenschappen: de Syrische-orthodoxen, de Surinaamse Rooms-katholieke parochie, en de Rooms-katholieke beweging Opus Dei.  De laatste verzorgt tijdens Kerkennacht een gastvrij onthaal.

Een lange orgelavond

Russisch-Orthodoxe kerk

In de Tichelkerk in de Jordaan is tegenwoordig de Russisch-Orthodoxe Sint Nicolaasparochie gevestigd. De muziek, de gezangen en gebeden, de kleuren en geuren, de ikonen en de kaarsen… voor de doorsnee Nederlander is dit alles een bijzondere, bijna exotische ervaring. Uw gastheren spreken uiteraard ook Nederlands om alles uit te leggen. Welkom!

De andere wereld van de Russisch-Orthodoxe kerk

De Wandelende Tak

Dit is een beetje aparate deelnemer. Geen kerk maar een wandeling! De wandelende tak is een tak van stichting Tot Heil des Volks, die zich al 150 jaar bezig houdt met onderwijs, armoedebestrijding en ander diaconaal werk in de binnenstad. De wandeling voert langs dit bijzondere werk en langs diverse kerken. En je kan mee-eten!

Diner met daklozen en stadswandeling

Oude Kerk

De allereerste Sint Nicolaaskerk van Amsterdam doet mee. Beter bekend onder de naam Oude Kerk. Het is ook meteen het oudste gebouw van de stad, midden op de Wallen. Vandaar dat je er deze avond de completen kunt meebidden én serieus kunt praten over het ook heel oude beroep dat rondom de kerk wordt beoefend.

Kerkennacht in de Oude Kerk

De Krijtberg

Deze Jezuietenkerk op het Singel is een neogotische droom vol kleur en schoonheid. Er is genoeg te zien (met het avondlicht door de glas-in-loodramen) en te horen (met de audio-tour).  En dat is nog niet alles.

Een neogotische droom

 

Dominicuskerk

De Dominicuskerk is een monumentaal gebouw. Achter de hoge grauwe muur aan de Spuistraat bevindt zich een wonderschone ruimte, vol van licht en kleur. Het gebouw en vrijwel het hele interieur is ontworpen in het atelier van Pierre Cuypers en vormt één harmonieuze eenheid, een totaalkunstwerk. Op de langste dagen van het jaar dringt het licht van de zon tot laat in de avond door de glas-in-lood ramen naar binnen en zet de kerk in een schitterend licht.

Klank en kleur in de Dominicus

De Papegaai

De Papegaai (de officiële naam is Petrus en Pauluskerk) is de grootste voormalige schuilkerk die nog in gebruik is, en bovendien de allereerste neogotische kerk. Smullen dus voor architecten, kunst- en geschiedenisliefhebbers. Deze kerk aan de Kalverstraat is erg bekend door het bord dat buiten op straat staat: “Een kwartier voor God”! Je kunt er dus altijd in, maar op deze avond krijg je wel iets extra’s.

Oude muziek, gebed, en een bijzonder raam

Jeruzalemkerk

De Jeruzalemkerk is bijzonder. De kerk, gebouwd  in 1928, is een goed voorbeeld van de stijl van de zg. Amsterdamse School. Ook vormt de kerk een harmonieus geheel met de omgeving waarin zij gebouwd is. Het was een bewuste keuze van de architect Jantzen om de kerk aan woningen vast te bouwen. Dit drukt uit dat God bij de mensen wil wonen. De buitenkant en het interieur zijn rijk aan symbolen die te maken hebben met het geloof.

Luisteren en proeven in de Baarsjes

Andrieskerk

De Andrieskerk is een kerk van het kerkgenootschap ‘De Christengemeenschap – beweging tot religieuze vernieuwing’, dat in 1922 werd gesticht. Het gebouw uit 1971 is genoemd naar de apostel Andreas, die door de drie Andreaskruisen in het stadswapen is verbonden met de stad Amsterdam.

Open huis Andrieskerk

De Boomkerk

De officiele naam van deze kerk is Sint Franciscuskerk, maar iedereen kent hem als ‘de Boom’. De ingrijpende restauratie is precies deze maand klaar! Er is dus zeker wat moois te zien en te vieren.

Orgelconcert en rondleiding

Sant’Egidio

De gemeenschap Sant’Egidio. Sinds vorig jaar is de Mozes en Aronkerk aan het Waterlooplein hun hoofdkwartier.

Programma

Nieuwendammer kerk

De Nieuwendammer kerk in Noord doet mee met Kerkennacht Amsterdam en combineert dit met het evenement Moskee en Kerk, ook in Noord.  Er is daarom ’s middags iets te doen in verschillende kerken en moskeeen, en ’s avonds nog een afwisselend programma in de Nieuwendammer kerk.

Programma

Oudezijds 100

Een bijzondere deelnemer aan Kerkennacht is zeker ook Oudezijds 100, een oecumenische gemeenschap midden op de Wallen. Deze gastvrije gemeenschap zet al zestig jaar haar deuren open, en biedt concreet hulp door een inloop, begeleid wonen, een medische hulppost en maatschappelijk werk. Het dagelijks gebed in de inpandige kapel is hun kloppend hart.

Avondgebed, rust en stilte in de Allemanskapel

Weteringkerk

De Weteringkerk in de Rivierenbuurt is een vrij nieuw en gastvrij kerkgebouw, met overigens een veel oudere historie, nog uit de binnenstad. De kerkzaal heeft de vorm van een kruis. Daaromheen zijn ruimten voor allerlei bezigheden.

Vlakbij in deze Rivierenbuurt is ook de Nederlands Gereformeerde Kerk. Deze twee kerken trekken veel samen op, ook bij deze Kerkennacht.

Buiten zingen uit Taizé (als het kan), binnen bidden

Amstelgemeente

De Amstelgemeente – in de houten Amstelkerk – op het mooie Amstelveld. Best wel Amsteldams dus al met al. Er is een Midzomernachtborrel met live muziek en nog meer moois.

Midzomernachtborrel

Sint Nicolaasbasiliek

Deze prachtige beeldbepalende kerk bij het Centraal Station, op de kop van de Zeedijk, doet natuurlijk weer mee. Hier vind je de mooiste koepel van Amsterdam, en ook de rest van het interieur is een genot.

Programma